Αγκαθα Κρίστι η Βασίλισσα του Αστυνομικού Μυθιστορήματος

Η Αγκαθα Κρίστι, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες συγγραφείς του 20ού αιώνα, θεωρείται η «βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος». Με τη δημιουργία δεκάδων αστυνομικών έργων και πολλών συλλογών διηγημάτων, οι ιστορίες της έχουν κερδίσει τη συμπάθεια ενός παγκόσμιου ακροατηρίου, έχοντας μεταφραστεί σε πάνω από εκατό γλώσσες. Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, οι πωλήσεις των βιβλίων της ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Οι χαρακτήρες που δημιούργησε θεωρούνται εμβληματικοί. Ο Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έργο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς το 1920, είναι γνωστός για την εξαιρετική του εξυπνάδα και την ικανότητά του να λύνει εγκλήματα μέσω παρατήρησης και αναλυτικής σκέψης. Παράλληλα, η Μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη ανύπαντρη γυναίκα που εξετάζει εγκλήματα με βάση την εμπειρία της στις ανθρώπινες σχέσεις, καθιερώθηκε στο μυθιστόρημα Εγκλημα στο πρεσβυτέριο το 1930.

Η Αγκαθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 στο Τόρκεϊ του Ντέβον στην Αγγλία. Από την ηλικία των τεσσάρων, η Αγκαθα έμαθε να διαβάζει και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ιστορίες, πολλές από τις οποίες αφηγούνταν η μητέρα της. Η δημιουργικότητά της ενισχύθηκε όταν άρχισε να φτιάχνει τις δικές της ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις κούκλες και τα κατοικίδια της οικογένειας ως πρωταγωνιστές.

Η προσωπική ζωή της Κρίστι περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές. Παντρεύτηκε τον Αρτσιμπαλντ Κρίστι το 1914 και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απέκτησαν μια κόρη, τη Ρόζαλιντ. Ωστόσο, το 1926, ο γάμος τους κατέληξε σε χωρισμό. Μετά τον χωρισμό της, η Αγκαθα ταξίδεψε στο εξωτερικό, όπου βίωσε την εμπειρία του Οριάν Εξπρές και γνώρισε τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν, τον οποίο παντρεύτηκε στη συνέχεια.

Η Κρίστι έλαβε διάφορες τιμές και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως την είσοδό της στη Βασιλική Εταιρεία της Λογοτεχνίας το 1950 και το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1956. Το 1971 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Κυρίας του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και η Αγκαθα Κρίστι υπέκυψε το 1976 από φυσικά αίτια στην οικία της στο Γουίντερμπρουκ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Πηγή: kathimerini.gr