Στεγαστικές προκλήσεις και προοπτικές με το νέο πρόγραμμα Σπίτι μου
Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να προγραμματίσουν προσεκτικά τα συνολικά έξοδα, καθώς η απόκτηση ενός σπιτιού, υπολογίζοντας και τα έξοδα, θα φέρει το τελικό ποσό κοντά στις 220.000-230.000 ευρώ. Σημαντικός παράγοντας στην αγορά είναι η εύρεση ακινήτων σε καλή κατάσταση που να μην απαιτούν συχνές και ακριβές επισκευές.

Η ζήτηση για ακίνητα συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι πιθανοί δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» καθώς και άλλοι υποψήφιοι αγοραστές βρίσκονται στην αγορά, προσπαθώντας να βρουν κατάλληλες ευκαιρίες προτού ξεκινήσει ο νέος κύκλος του προγράμματος το 2025. Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, σύμβουλος επιχειρήσεων, τονίζει ότι οι ήδη καταγεγραμμένες ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις, με τις ζητούμενες τιμές να αυξάνονται σε ποσοστά που φτάνουν το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε υπερτιμήσεις για τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί εκτιμητές να απορρίπτουν πολλές αιτήσεις χρηματοδότησης. Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν και τα κόστη μεταβίβασης, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 10.000 ευρώ, συνοδευόμενα από ενοίκια, εξοπλισμό και επισκευές.

Στα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, υπάρχουν αγορές κατοικιών μεγαλύτερης ηλικίας σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ενδεικτικά, με 200.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τ.μ. 102 στους Αμπελοκήπους, 130 στο Περιστέρι ή 87 στη Νέα Σμύρνη. Ωστόσο, οι απαιτήσεις για διαμονή σε ανακαινισμένα ακίνητα, που συχνά είναι και ακριβότερα, καθιστούν την επιλογή αυτή δύσκολη.

Από την άλλη, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δεν φαίνεται να προσφέρει λύση για τη στεγαστική κρίση, αφού η υλοποίησή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε εκείνους που δεν είναι επιλέξιμοι. Ο κ. Παπαγεωργιάδης προτείνει alternative λύσεις κι αλλαγές στο πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά και τη μείωση των τιμών.

Το νέο πρόγραμμα θα εγκαινιάσει σημαντικές αλλαγές, όπως αύξηση του προϋπολογισμού του, διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και προσαρμογή των ορίων ηλικίας και εισοδημάτων των δικαιούχων. Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νεόδμητα σπίτια με ανάλογο προϋπολογισμό, που μπορεί να είναι πιο συμφέροντα σε σχέση με πιο παλιές κατοικίες στην Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr