Νέες τάσεις στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος και οι επιπτώσεις στις καθαρές αποδοχές
Το 2023, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθαν σε 12,7 δισ. ευρώ. Για το 2024, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 14,17 δισ. ευρώ, με αύξηση που αναμένεται να ξεπεράσει το 11,5%. Ο στόχος για το 2025 είναι να αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι οι ετήσιες εισπράξεις μπορεί να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2028, είναι προφανές ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων και τον αντίκτυπό τους στα κρατικά έσοδα. Ο ρυθμός που καταγράφεται είναι πιο γρήγορος από την αύξηση των εισοδημάτων, καθώς η φορολογική κλίμακα έχει μείνει αμετάβλητη από τα 2019-2020, παρά τις μειώσεις των συντελεστών και τη θέσπιση του εισαγωγικού συντελεστή 9%.

Η ενεργοποίηση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, που προσέθεσε πάνω από 5 δισ. ευρώ στα δηλωθέντα εισοδήματα, καθώς και η αύξηση των μισθών σε μισθωτούς και τη δημόσια διοίκηση, ενισχύουν τις εισπράξεις. Η υιοθέτηση μέτρων προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει επίσης συμβάλει στην αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μέσος μεικτός μισθός αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 15% την περίοδο 2024-2027, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν αύξηση φόρου εισοδήματος κατά 41% την ίδια περίοδο. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος οι καθαρές αποδοχές να συρρικνωθούν, με το 15% της αύξησης του μεικτού μισθού να μεταφράζεται σε μόλις 12,7% καθαρών αποδοχών.

Από το 2020 έως το 2023, ο μέσος μισθός παρουσίασε αύξηση 11%, ενώ οι φόροι εισοδήματος εκτοξεύτηκαν κατά 41%. Το 2020, ο ετήσιος μισθός ήταν 15.943 ευρώ με φόρο 946 ευρώ, ενώ το 2023 αυξήθηκε σε 17.685 ευρώ και ο φόρος σε 1.334 ευρώ. Με στόχο τον μέσο μισθό των 1.500 ευρώ έως το 2027, οι ετήσιες αποδοχές αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 21.000 ευρώ, όμως αυτό θα συνοδευτεί με ακόμη μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Η προσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με βάση τον τιμάριθμο είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η καθαρή αύξηση του εισοδήματος, ωστόσο ανησυχίες για το δημοσιονομικό κόστος καθιστούν την εφαρμογή αυτού του μέτρου αβέβαιη. Ακόμη κι αν υπάρχει θεωρητικά περιθώριο ενός δισ. ευρώ τον χρόνο, οι ανάγκες του προϋπολογισμού και η κάλυψη άλλων δαπανών καθιστούν την κατάσταση περίπλοκη.

Καθώς καταγράφεται αύξηση της φορολογητέας ύλης -συνέπεια της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των ονομαστικών μισθών- οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, οδεύοντας προς νέα ιστορικά ρεκόρ.

Πηγή: kathimerini.gr