Τα μυστικά των αυθεντικών σουτζουκακίων από τη Σμύρνη
«Για μένα τα σουτζουκάκια αποτυπώνουν τη σπιρτάδα του κύμινου και γίνονται φορείς νοσταλγίας. Έχουν αναμνήσεις από τον πατέρα και τη γιαγιά μου. Το γευστικό τρίπτυχο κύμινο-σκόρδο-κόκκινο κρασί τα χαρακτηρίζει» αναφέρει η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, που έχει καταγωγή από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και την Πόλη. Σε εκείνη απευθυνθήκαμε για να ανακαλύψουμε τα μυστικά του διάσημου σμυρναίικου πιάτου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της γαστρονομίας.

Η προετοιμασία αρχίζει με την επιλογή του κιμά. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει 20% λιπαρά, κάτι που προσφέρει πλούσια γεύση. Η Νένα προτείνει ένα μείγμα από μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα ή ελιά) και αρνίσιο ή πρόβειο, σε αναλογία 2/3 μοσχαρίσιο και 1/3 αρνίσιο. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πειραματιστεί και με άλλες αναλογίες κρεάτων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Αναφορικά με το κύμινο, το θεωρεί το “άλφα και το ωμέγα” της συνταγής. Συνιστά να χρησιμοποιούμε καλό κύμινο, κατά προτίμηση σε μορφή ολόκληρων σπόρων, τους οποίους θα τρίψουμε μόνοι μας, και να το καβουρδίσουμε ελαφρά για να ενισχυθεί το άρωμά του. Περίπου 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ανά κιλό κιμά είναι η προτεινόμενη ποσότητα.

Το σκόρδο κρατάει σημαντική θέση στη συνταγή. Οι Σμυρνιές μαγείρισσες προτιμούν μόνο τριμμένο σκόρδο, αποφεύγοντας το κρεμμύδι για να αναδειχθεί η γεύση του κρέατος και των μπαχαρικών. Η Νένα προτίμησε να προτείνει το σοτάρισμα του σκόρδου πριν την προσθήκη του στο μείγμα, ώστε να αποβάλει τη σκληρή του γεύση.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι το ψωμί. Η σεφ επιλέγει μπαγιάτικο ψωμί, το οποίο παρέχει ζουμερό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη φρυγανιά. Επιπλέον, ένα μυστικό που προτείνεται είναι η προσθήκη ούζου κατά το μούλιασμα του ψωμιού, για να ενισχυθεί η γεύση.

Κατά το ζύμωμα, το μείγμα πρέπει να αναμειχθεί καλά ώστε να γίνει αφράτο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 7 λεπτά. Η Νένα προτείνει ότι αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για τρεις ώρες, ώστε οι γεύσεις να δέσουν καλύτερα.

Μετά το πλάσιμο των σουτζουκακίων, η διαδικασία εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή. Είτε αλευρώνει κανείς τα σουτζουκάκια είτε όχι, η επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις. Αν θέλουμε, μπορούμε να προτιμήσουμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο στο μείγμα και το τηγάνισμα, κι ένα καυτερό στοιχείο μπορεί να προστεθεί στη σάλτσα με ελάχιστο μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν.

Αυτού του είδους το πιάτο, με τη χαρακτηριστική γεύση του, θα μας μεταφέρει σε θρυλικά τραπέζια και θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει όπου κι αν σερβίρεται. Πηγή: kathimerini.gr