Ο μυστικός κόσμος του παραδοσιακού γλυκού Κεσκιούλ: Μια γεύση από ιστορία και παράδοση
Θεωρείται μία από τις παλαιότερες οθωμανικές συνταγές και προέρχεται από το γλυκό Keşkūl-ü Fukara, γνωστό ως το «μπολ των φτωχών», το οποίο σερβιριζόταν γενναιόδωρα στους φτωχούς από τους σουλτάνους για να εορταστεί κάποια σημαντική πολεμική νίκη. Ο όρος keşkūl, που σημαίνει «μπολ», αναφερόταν αρχικά σε μια καρύδα κομμένη στη μέση. Αυτή η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές: κάποιες περιέχουν μόνο αμύγδαλα, άλλες νιφάδες καρύδας ή κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης, που προσδίδουν στην κρέμα έναν πρασινωπό τόνο και τραγανή υφή.

Η διαδικασία παρασκευής ξεκινά με τον αλεσμένο αμύγδαλο. Αλέθουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πούδρα και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ. Στη συνέχεια, ακολουθεί η αλέση των φυστικιών, που τοποθετούνται σε άλλο μπολ.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.

Με μια κουτάλα της σούπας, παίρνουμε μια δόση του μείγματος από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε αργά το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αυξάνουμε λίγο τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση. Έπειτα προσθέτουμε την πούδρα φιστικιών και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, την οποία αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ώρα. Όταν κρυώσει, μοιράζουμε την κρέμα σε 4 ατομικά μπολ ή κούπες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, ώστε να σφίξουν.

Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε τα γλυκά με κοπανισμένα φυστίκια και σπόρους ροδιού.

Πηγή: kathimerini.gr