Μυστικά της Πλατσίντας: Παραδοσιακή Χορταστική Τυρόπιτα από τη Χαλκιδική
Η Στέλλα Σπανού, σεφ από τη Βαρβάρα, ένα από τα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής, μας προσφέρει μια παραδοσιακή συνταγή για πλατσίντα. Αυτή η πίτα, γνωστή για τη γεύση της, φτιάχνεται με όλα τα υλικά ανακατεμένα στο ταψί, χωρίς φύλλο, αλλά με παραδοσιακό τραχανά, και περιέχει γίδινο τυρί και αυγά. Είναι εύκολη στην παρασκευή και ιδιαίτερα χορταστική, ιδανική για την περίοδο της Τυρινής.

Οι οδηγίες προετοιμασίας απαιτούν περίπου 10 λεπτά, 1 ώρα και 30 λεπτά για ψήσιμο, και 1 ώρα αναμονής, με συνολικό χρόνο 2 ώρες και 40 λεπτά. Η συνταγή απευθύνεται για ταψί διαμέτρου 36-38 εκ.

Ας δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε:

– 30 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
– περίπου 900 ml χλιαρό προς ζεστό νερό
– 4 αυγά
– 250 ml ελαιόλαδο
– 500 γρ. κατσικίσια «φέτα», θρυμματισμένη
– 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς σταρένιος, γλυκός
– 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο, και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
– λίγο αλάτι

Ακολουθούμε τα εξής βήματα για την παρασκευή της πλατσίντας:

1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με περίπου 150 ml από το νερό και αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει ελαφρώς.
2. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μαγιάς.
3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός χυλός.
4. Αφήνουμε το μείγμα σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
6. Αλείφουμε την επιφάνεια της βάσης με λίγο βούτυρο και φουρνίζουμε.
7. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η κάτω πλευρά. Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε το «κάψιμο» και το αφαιρούμε στα τελευταία 10-15 λεπτά.
8. Σερβίρουμε την πλατσίντα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: kathimerini.gr