Μαρμελάδα Πορτοκάλι με Λουίζα: Ένα Αρωματικό Θησαυρό στο Σπίτι
Αυτή η μαρμελάδα πορτοκάλι διαθέτει εκπληκτικό και έντονο άρωμα, περιλαμβάνοντας κομματάκια φρούτων και φλούδες.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την προετοιμασία των υλικών. Χρειαζόμαστε για περίπου 1 κιλό μαρμελάδας: 2 κιλά ώριμα πορτοκάλια, 1.200 γρ. ζάχαρη, 150 ml νερό, 50 ml χυμό λεμονιού, και ένα κλωνάρι φρέσκια λουίζα (ή 1 κουταλιά σούπας ξερή, όχι τριμμένη).

Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες ή μικρούς κύβους. Βράζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις αυτο αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τις φλούδες. Βράζουμε για 4 λεπτά και έπειτα μεταφέρουμε τις φλούδες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πάγο για 2 λεπτά, στραγγίζοντάς τις στη συνέχεια. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται τρεις ακόμα φορές, ανανεώνοντας το νερό κάθε φορά.

Μετά, απλώνουμε τις στραγγισμένες φλούδες σε καθαρές πετσέτες για 1 ώρα ώστε να στεγνώσουν, και στη συνέχεια κόβουμε τα καθαρισμένα πορτοκάλια στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κουκούτσια και ψιλοκόβοντας τη σάρκα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σάρκα, προσθέτοντας τη ζάχαρη και το μισό από το μετρημένο νερό. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, αφήνοντάς την για 5 ώρες ή και ολόκληρη τη νύχτα.

Αφού παρέλθει ο χρόνος, προσθέτουμε τις φλούδες, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η μαρμελάδα δέσει. Αν το μείγμα γίνει πολύ πυκνό, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό που χρειαζόμαστε.

Στην τελευταία φάση, ρίχνουμε τη λουίζα και τον χυμό λεμονιού 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω, τα σφραγίζουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει καλά η μαρμελάδα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Αν επιθυμούμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, μπορούμε να την πολτοποιήσουμε με ραβδομπλέντερ, αφού απομακρύνουμε τη λουίζα.

Πηγή: kathimerini.gr