Γευστική Περιπέτεια με Γεμιστά Ανατολίτικα Ζυμαρικά
Ανατολίτικη παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που εμφανίζεται σε ποικίλες γαστρονομικές κουλτούρες, όπως είναι ο Πόντος, η Αρμενία και η Τουρκία.

Για τη ζύμη, θα χρειαστείτε 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 1 κουταλιά γλυκού αλάτι, καθώς και περίπου 250 ml νερού.

Για τη γέμιση, θα χρειαστείτε 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αρχίζουμε με τη διαδικασία της ζύμης. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και αναμειγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε είτε λίγο νερό είτε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προχωράμε στη γέμιση. Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια, περίπου 2-2,5 εκ. Βάζουμε από ½ κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου και κλείνουμε τις άκρες, σχηματίζοντας μικρά πουγκιά. Φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι για να μην κολλήσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και προσθέτουμε τα μαντί σε δόσεις, βράζοντάς τα για 10-12 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας για να στραγγίξουν.

Για το σερβίρισμα, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό γιαούρτι με σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό. Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την πάπρικα, καβουρδίζοντας την για 1-2 λεπτά. Σερβίρουμε τα μαντί, περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα γιαουρτιού και το λιωμένο βούτυρο. Τέλος, πασπαλίζουμε με σουμάκι και μπούκοβο.

Πηγή: kathimerini.gr