Για την κρέμα, θα χρειαστούμε:
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
– 20 γρ. κορν φλάουρ
– 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μεσαία αυγά)
– 250 γρ. ζάχαρη
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– 1 λοβός βανίλιας
Για το σιρόπι:
– 400 γρ. ζάχαρη
– 260 ml νερό
Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Κατόπιν, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ-σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας. Ρίχνουμε την κρέμα και την καλύπτουμε με 4 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα εξίσου. Κόβουμε τις άκρες και φέρνουμε τις κάτω άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα στεφάνι. Μετά, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 45-60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε.
Μυστικά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον λοβό της βανίλιας για να αρωματίσουμε τη ζάχαρη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καφέ και γλυκά.
Πηγή: kathimerini.gr