Γευστική Παράδοση από το Ζαχαροπλαστείο Γεώργιος Γαλυφιανάκης με Γαλακτομπούρεκο
Το γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου «Γεώργιος Γαλυφιανάκης» στο Πόρτο Ράφτη είναι γνωστό για τη μοναδική του συνταγή, η οποία είναι οικογενειακή και απαιτεί την κρέμα να βράζει σε χάλκινο καζάνι με ξύλινη φωτιά. Αν και δεν είναι εύκολο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι, ο Μηνάς Γαλυφιανάκης, γιος του ιδρυτή του ζαχαροπλαστείου, έχει μοιραστεί μία από τις αγαπημένες του συνταγές.

Για την κρέμα, θα χρειαστούμε:
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
– 20 γρ. κορν φλάουρ
– 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μεσαία αυγά)
– 250 γρ. ζάχαρη
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– 1 λοβός βανίλιας

Για το σιρόπι:
– 400 γρ. ζάχαρη
– 260 ml νερό

Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Κατόπιν, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ-σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας. Ρίχνουμε την κρέμα και την καλύπτουμε με 4 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα εξίσου. Κόβουμε τις άκρες και φέρνουμε τις κάτω άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα στεφάνι. Μετά, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 45-60 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε.

Μυστικά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον λοβό της βανίλιας για να αρωματίσουμε τη ζάχαρη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καφέ και γλυκά.

Πηγή: kathimerini.gr