Γευστική Εμπειρία με Χοιρινή Σπάλα και Πράσα
Ζουμερά κομμάτια χοιρινού συμβαδίζουν με φρέσκο πράσο, δημιουργώντας ένα πιάτο που κατέχει την τέχνη της απλότητας και της γεύσης.

Για την προετοιμασία της χοιρινής πρασοτηγανιάς, πρώτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1.200 γρ. χοιρινής σπάλας σε κύβους των 3 εκ. και κάνουμε σοτάρισμα μαζί με λίγο αλάτι για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά έως ότου το κρέας ροδίσει ομοιόμορφα.

Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτουμε 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1 κιλό πράσα (το λευκό μέρος και το μεγαλύτερο από το πράσινο, χωρίς τις σκληρές άκρες), κομμένα σε μέτριες ροδέλες, και μαγειρεύουμε για λίγο μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.

Σβήνουμε το μίγμα με χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι και προσθέτουμε 2 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα, καθώς και βραστό νερό έτσι ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι το νερό να σχεδόν απορροφηθεί. Συνεχίζουμε με τις προσθήκες βραστού νερού, σαν να ετοιμάζουμε ριζότο, μέχρι το κρέας και τα πιο σκληρά μέρη από τα πράσα να μαλακώσουν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει γύρω στη μία ώρα ή και περισσότερο.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να έχει μια μελωμένη σάλτσα, ιδανική για να βουτήξουμε μπουκιές ψωμιού. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: kathimerini.gr