Φθινοπωρινή Στριφτή Γλυκιά Κολοκυθόπιτα για Αξέχαστα Πρωινά
Ένα απολαυστικό φθινοπωρινό γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε με εύκολα υλικά είναι η στριφτή κολοκυθόπιτα γλυκιά. Ιδανική επιλογή για ένα χορταστικό πρωινό με καφέ ή για να συνοδεύσετε το απογευματινό σας τσάι.

Για την παρασκευή της στριφτής κολοκυθόπιτας, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γέμιση. Τρίβουμε την ψίχα της κολοκύθας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες, χωρίς να στύψουμε την κολοκύθα. Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει σε σουρωτήρι για 30-40 λεπτά, τοποθετώντας από κάτω ένα μπολ για να συγκεντρωθούν τα υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί. Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλα τα υγρά. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Αφήνουμε τα μπαλάκια να ξεκουραστούν για 20 λεπτά σκεπασμένα.

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε διάμετρο 10 εκ. και τα χωρίζουμε ανά τρία, κρατώντας τα σκεπασμένα. Αλείφουμε τα δύο από τα τρία φύλλα με βούτυρο και τοποθετούμε το τρίτο φύλλο από πάνω. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα φύλλα σε ομάδες των τριών. Ανοίγουμε τις τριάδες σε παραλληλόγραμμα και τοποθετούμε τη γέμιση στην άκρη του φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού, στρίβοντας το όπως ένα σαλιγκάρι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και τοποθετώντας τα στο ταψί, κλώθοντάς τα. Συνεχίζουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, περιβρέχουμε την πίτα με τα υγρά που κρατήσαμε από τη γέμιση. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε.

Πηγή: kathimerini.gr