Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργολάβοι συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, αλλά ο σεφ προτείνει να τους σερβίρουμε και ως επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι, συνοδευόμενους από ένα γλυκό κρασί ή ένα ντιζεστίβ.
Σύνολο: 4 ώρες και 50′ (2 ώρες και 30′ προετοιμασία, 20′ ψήσιμο, 2 ώρες αναμονή)
Υλικά
Κομμάτια: 35
Διαδικασία
- Ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του πολυκόφτη τα 300 γρ. φιλέ αμυγδάλου, την άχνη και τα 80 γρ. ασπράδι. Χτυπάμε καλά, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα.
- Μεταφέρουμε την πάστα στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε με το φτερό για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα 150 γρ. ασπράδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η πάστα να αφρατέψει και να αυξηθεί ο όγκος της.
- Καλύπτουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και τον τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε το μείγμα να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλίτσες με κατηγορία βάρους περίπου 30 γρ. η καθεμία.
- Αραδιάζουμε τις μπαλίτσες στο ταψί με απόσταση 4-5 εκ. μεταξύ τους, καθώς θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
- Πασπαλίζουμε τους εργολάβους με το επιπλέον φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί πριν τους μεταφέρουμε σε πιατέλα. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Πηγή: kathimerini.gr