Μπισκότο μπανόφι με μπανάνα και καρύδα
Υλικά

– 150 γρ. μπισκότα βουτύρου ή βουτήματα ή σόρτμπρεντ
– 1/3 κούπας τριμμένη καρύδα
– 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (αλλά όχι καυτό) + λίγο ακόμη για το σκεύο
– 150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα
– 3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
– 200 γρ. ξινόκρεμα ή σμετάνα
– 1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– Κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Αρχικά, αλέθουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και την καρύδα στον πολυκόφτη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές λασπώδες μείγμα. Ανάλογα με το μέγεθος του πολυκόφτη, μπορούμε να χτυπήσουμε όλα τα υλικά μαζί ή σε δόσεις.

Έπειτα, βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα μέσα, πιέζοντας το με τα χέρια ή με ένα κουτάλι για να καλύψουμε ομοιόμορφα τον πυθμένα και τα τοιχώματα.

Για τον επόμενο βήμα, βυθίζουμε την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσει. Ζυγίζουμε 150 γρ. από την καραμέλα και την απλώνουμε πάνω στη βάση που έχουμε ετοιμάσει.

Τακτοποιούμε στη συνέχεια τις φέτες μπανάνας ομοιόμορφα πάνω από την καραμέλα. Χτυπάμε τη ξινόκρεμα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια σαντιγί με σφιχτές κορυφές. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες και κοσκινίζουμε λίγο κακάο από πάνω.

Τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως ή να αφήσουμε το μπανόφι στο ψυγείο για 3-4 ώρες και να το σερβίρουμε κρύο.

Πηγή: kathimerini.gr