Αφράτοι λουκουμάδες μπακαλιάρου με σπιτική μαρέγκα και μπίρα
Η διαδικασία για να ετοιμάσουμε τους αφράτους λουκουμάδες μπακαλιάρου ξεκινά με το ξαλμυρισμα του μπακαλιάρου. Το φιλέτο τοποθετείται σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, και αφήνεται για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες. Μετά το ξαλμυρισμα, ξεπλένουμε καλά το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε 3-4 κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτοντας φύλλα δάφνης ή θυμάρι, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

Αφού μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και τον κομματιάζουμε με τα χέρια μας. Χρειαζόμαστε περίπου 30 λουκουμάδες, για τους οποίους προετοιμάζουμε μια ζύμη με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χτυπημένα ασπράδια αυγών, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και άνηθο. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τους προσθέτουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν πηχτό και λείο χυλό.

Σημαντικό βήμα είναι η προσθήκη της μπίρας, που θα μας δώσει περισσότερο όγκο στη ζύμη. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε προσεκτικά στο μείγμα, ώστε να διατηρηθεί ο όγκος του.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και με κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο από το μείγμα, τηγανίζοντας τους λουκουμάδες για 5-6 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τους για να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Πηγή: kathimerini.gr