Τίτλος: Αντιδράσεις και Κίνδυνοι από την Πρόταση του Εντι Ράμα για Δημιουργία Κράτους των Μπεκτασί στην Αλβανία
Η ιδέα του Εντι Ράμα για τη δημιουργία κράτους των Μπεκτασί στα περίχωρα των Τιράνων έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει σε θρησκευτικές συγκρούσεις στη χώρα. Χθες, η μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον της χώρας». Αυτή η κοινότητα αφενός εκπροσωπεί όλες τις παραδοσιακές αιρέσεις κάτω από την ομπρέλα της, αφετέρου διατηρεί την πλειοψηφία και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον θρησκευτικό διάλογο και την αρμονία.

Παρά τις σχετικά καλές σχέσεις που διατηρούσε η σουνιτική μουσουλμανική κοινότητα με τους φιλελεύθερους σιίτες Μπεκτασί, οι ανησυχίες για εσωτερικές εντάσεις αυξάνονται. Η πολιτική πρόταση του Ράμα προκαλεί αντιδράσεις και από άλλες θρησκευτικές ομάδες, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία, η κοινότητα των καθολικών και των Ευαγγελιστών, οι οποίες έχουν ακόμα να εκφράσουν τη θέση τους.

Επίσης, αναφορές υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να ξεσπάσει ένας εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των Μπεκτασί. Η κοινότητα που έχει προσχώρηση στον Ερντογάν αποδοκίμασε την προοπτική αναβάθμισης του αλβανικού μπεκτασισμού σε κρατική οντότητα, ενώ οι αντίκτυποι αυτής της κίνησης προκαλούν φοβίες και στη διεθνή κοινότητα.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός «Ισλαμικού Βατικανού» στη καρδιά της Αλβανίας έχει μονοπωλήσει την δημόσια συζήτηση. Πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να αναλύσουν αυτή την πρωτοβουλία του Ράμα, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «παλαβή» ιδέα που αποσκοπεί να εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα και να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά θέματα, όπως η διαφθορά και η συγκάλυψη οργανωμένου εγκλήματος, για τα οποία κατηγορείται.

Με την εκλογική διαδικασία να πλησιάζει και τον Ράμα να επιδιώκει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του, οι αντίπαλοί του αναγνωρίζουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από σοβαρά προβλήματα μέσω της δημοσιοποίησης αυτού του σχεδίου. Παρότι ο Ράμα έχει την κοινοβουλευτική και τη συνταγματική πλειοψηφία για την προώθηση της ιδέας του, οι θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις ενδέχεται να αποδειχθούν σφοδρές, με πολλούς να εναντιώνονται σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής οντότητας εντός της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr