«Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά»
Σήμερα, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, πραγματοποιούν μία νέα συνάντηση στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Αυτή η συνάντηση έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε ως αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει λίγο μετά τις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα), ωστόσο οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκονται επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, καθώς και το ζήτημα της επανέναρξης των διαδικασιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή τα τελευταία χρόνια, προτάσσοντας την ιδέα των “δύο κρατών” στην Κύπρο, κάτι που αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει τεταμένη, με περιορισμένα περιθώρια για πιθανές συμφωνίες. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα προωθήσει αναθεωρητικές θέσεις, όπως η έννοια της “γαλάζιας πατρίδας”. Στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι επιθυμεί το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να είναι περιοχές σταθερότητας και ευημερίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την περιοχή και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: kathimerini.gr