Γερμανική απόφαση για συνοριακούς ελέγχους προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις Βρυξέλλες επικρατεί σιωπή, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της γερμανικής κυβέρνησης που ενημέρωνε για την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα με τις γειτονικές της χώρες. Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από χθες το πρωί και, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, «δεν έχουμε κάποια ενημέρωση σχετικά με την επιστολή».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ενόχλησή του δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Γερμανίας δείχνουν «έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος». Αν και η ανησυχία του πηγάζει από την επιρροή των συνοριακών ελέγχων στη χώρα του, Λουξεμβούργο, επισήμανε ότι αυτά υπονομεύουν την αρχή της ζώνης Σένγκεν, η οποία στηρίζει την ελευθερία κινήσεων στην Ευρώπη.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων άρχισαν να εκδηλώνονται, με τη Γερμανίδα υπουργό εσωτερικών Νάνσι Φέζερ να κανονίζει συνάντηση στο Βερολίνο με υπουργούς από χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πολωνία. Εκεί, αναμένεται να επαναλάβει τα επιχειρήματα που περιέχονται στην επιστολή της προς τους αρμόδιους της Κομισιόν, περιγράφοντας τη «συνεχιζόμενη ανησυχητική κατάσταση» στα σύνορα και μιλώντας για «υψηλό» αριθμό παράτυπων εισόδων.

Η Νάνσι Φέζερ τονίζει την «σοβαρή επιδείνωση της εσωτερικής ασφάλειας», αναφερόμενη και σε περιστατικά βίας που συνδέονται με πρόσφυγες, ενώ προειδοποιεί ότι το σύστημα του Δουβλίνου για τις επιστροφές μεταναστών είναι «δυσλειτουργικό». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η διαδικασία υλοποίησης του νέου συμφώνου μετανάστευσης της Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη και, έτσι, η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη ορατή.

Πηγή: kathimerini.gr