Επικριτικές δηλώσεις Τσαλίκ για την Ελλάδα και τον υπουργό Δένδια

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι υπάρχουν «ακραία στοιχεία στην Ελλάδα» που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον διάλογο μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, έβαλε στο στόχαστρο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελλόριζο.

Ο Τσελίκ επισήμανε: «Μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρό μας, είχε ανοιχτεί μια νέα δυνατότητα διαλόγου. Παρά την προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η προσέγγιση, το λόμπι του χάους στην Ελλάδα και ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν τη διαδικασία». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δήλωση του Δένδια κατά την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας ότι στοχοποιεί την Τουρκία και υπονομεύει την επιδιωκόμενη εξομάλυνση από την ελληνική πλευρά.

«Ο Δένδιας λέει πράγματα που αντικρούουν τη βούληση του Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια δήλωση που δεν προάγει τον διάλογο και σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες», τόνισε ο Τσελίκ. Επέμεινε ότι οι δηλώσεις του Δένδια είναι χωρίς σημασία από τη σκοπιά της Τουρκίας, και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η συμπεριφορά του Δένδια ενδέχεται να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Ο εκπρόσωπος του AKP υπογράμμισε την επιθυμία της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας τις προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται χώρος σε προβοκάτορες όπως ο Δένδιας», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr