Διαμάχες και Πολιτική Αστάθεια στη Γερμανία λόγω Μεταναστευτικού ζητήματος

Σε μια προσπάθεια αποποίησης του κεντρώου παρελθόντος της Αγκελα Μέρκελ, ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ασκεί πίεση στην τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να κλείσει τα σύνορα για όλους, παραβλέποντας τις αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μήνυμα του είναι σαφές: «Δεν θα τα καταφέρουμε». Με αυτόν τον τρόπο, αναστρέφει την επιβεβαίωση της καγκελαρίου το 2015 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι εκλογές που πλησιάζουν στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου μπορούν να είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν η AfD αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, όπως είχε συμβεί στη Θουριγγία, θα αποκτήσει σημαντική δύναμη ώστε να μπλοκάρει αποφάσεις της τοπικής κυβέρνησης. Η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων αναδεικνύει την ανησυχία των κατοίκων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής απέναντι στους μετανάστες.

Καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προτείνουν αυστηρά μέτρα όπως επαναπροωθήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν έναν πιο ήπιο προγραμματισμό. Στην παράλληλη πλειοδοσία των κομμάτων, όλοι πλην των Πρασίνων και της Αριστεράς προτιμούν μέτρα που σχετίζονται με την «τάξη». Το 83% της γερμανικής κοινής γνώμης επιθυμεί περιορισμό της μετανάστευσης, γεγονός που εντείνει την πίεση στους κυβερνητικούς εταίρους.

Η κατάσταση φέρνει σε δύσκολη θέση και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση λόγω της φθίνουσας δημοτικότητάς τους. Η διακήρυξή τους ότι «δεν υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση με τα χρώματα του Φαναριού» υποδηλώνει μια στάση πιο κοντά στους Χριστιανοδημοκράτες, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

Η πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αντέξει άλλους 12 μήνες, ενώ ο Ολαφ Σολτς δίνει μάχη επιβίωσης και πρέπει να αντιμετωπίσει τις μειωμένες αποδοχές του. Μια νέα ήττα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του, ενώ οι Πράσινοι, που διαχειρίζονται τα δικά τους πολιτικά προβλήματα, υποχρεώνονται να παρακολουθούν την απώλεια της παραδοσιακής τους εκλογικής βάσης.

Η βίαιη επίθεση στο Ζόλινγκεν, πραγματοποιημένη από έναν Σύρο πρόσφυγα, έχει προκαλέσει τροχιά απλουστευτικών ταυτίσεων. Το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει συνολικά την πολιτική ατμόσφαιρα, με τις εύθραυστες ισορροπίες να επιδεινώνονται από τις γριφώδεις και συχνά διχαστικές τοποθετήσεις κομμάτων και πολιτικών. Οι φατριακή αντιπαλότητες και οι δυσκολίες της πολιτικής διακυβέρνησης απλώνονται, δημιουργώντας μια τοξική ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα της μετανάστευσης.

Πηγή: kathimerini.gr