Αντιπαράθεση στην Τήλο και οι συνέπειές της στον δημόσιο διάλογο για το προσφυγικό ζήτημα

Η αντιπαράθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Τήλο, ιδίως η δημοσιοποίησή της μέσω δύο βίντεο στα social media, οδήγησε σε μια έντονα τοξική διαδικτυακή αντίδραση. Διαφορετικοί χρήστες αντάλλαξαν επιθετικά σχόλια, ενώ περιστασιακά ενσωματώθηκαν θεωρίες συνωμοσίας που περιστρέφονταν γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Έτσι, το μικρό νησί με τους 899 κατοίκους, που απέχει 22 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και δεν έχει μόνιμο κέντρο υποδοχής μεταναστών, επανέκαμψε στην επικαιρότητα.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, 106 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 37 ανήλικοι, αποβιβάστηκαν στο νησί από πλωτό του Λιμενικού. Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, ήταν παρούσα όταν μια Ελληνίδα τουρίστρια αντέδρασε, λέγοντας ότι «φταίνε οι λιμενικοί που τους μαζεύουν». Η δήμαρχος αρνήθηκε το σχόλιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι η απάντησή της ήταν, μεταξύ άλλων: «Πώς μπορεί αυτό το μικρό νησί να δεχτεί τόσο κόσμο;».

Το σκηνικό κλιμακώθηκε όταν η τουρίστρια άρχισε να βιντεοσκοπεί τη δήμαρχο, με αποτέλεσμα και η ίδια να βγάλει το κινητό της. Τα βίντεο αναρτήθηκαν στη συνέχεια στο Facebook, με τη δήμαρχο να εκφράζει τη θέση της: «Η Τήλος, κυρία μου, δεν είναι τόπος για εσάς». Πριν απομακρυνθεί, ακούγεται η φράση της «Έλα μη σου δώσω μια και πας στη θάλασσα».

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ημέρες μετά το περιστατικό, η κ. Καμμά εξέφρασε ότι δεν μετανιώνει για τη στάση της και υπογράμμισε την ανάγκη καταγγελίας τέτοιων συμπεριφορών. Αναφερόμενη στις απειλές και τα δυσφημιστικά σχόλια που δέχεται στο διαδίκτυο, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να μιλάμε έτσι για παιδιά που σώθηκαν».

Ενδιαφέρον είναι ότι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από 2.000 άτομα έχουν περάσει από την Τήλο, με τη διαμονή τους στο νησί να είναι συνήθως βραχεία. Το χρονικό διάστημα που παραμένουν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα θέσεων και τη συχνότητα ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Μετά τη διαμονή τους, οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στα Δωδεκάνησα ή στην ενδοχώρα αν αυτές είναι γεμάτες.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται η δήμαρχος την κατάσταση έχει εγείρει διαφωνίες στην τοπική κοινωνία. Κάποιοι την κατηγορούν για δημιουργία «διχαστικού κλίματος» και «τοξικότητας». Ωστόσο, η ίδια κατηγοριοποιεί τους επικριτές τους ως μη τοπικούς και υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ερμηνεύουν την πραγματικότητα της Τήλου χωρίς να την έχουν ζησει.

Η Τήλος επανήλθε στο προσκήνιο και λόγω του πρώτου γάμου ομόφυλων ζευγαριών που τέλεσε ο πρώην δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης το 2008, ο οποίος έχει αφήσει σημαντική κληρονομιά στον νησί. Η δήμαρχος αναγνωρίζει την επιρροή του στην τοπική κοινωνία και τη διάρκεια των προσπαθειών του για την πρόοδο του νησιού, ενώ η ίδια δραστηριοποιείται με στόχο να επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι.

Το αποτύπωμα των δράσεων του Αλιφέρη είναι ακόμα ορατό σήμερα, με την τωρινή δήμαρχο να συνεχίζει την πολιτική του για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της κοινωνίας. Αυτή η παράδοση, ωστόσο, δεν έχει αποτρέψει τις πρόσφατες εντάσεις στο νησί, γεγονός που δείχνει τη δυσκολία στην ισορροπία μεταξύ της υποδοχής προσφύγων και των ανησυχιών της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: kathimerini.gr