Μυστηριώδης σεισμική δόνηση προήλθε από τσουνάμι στη Γροιλανδία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, οι επιστήμονες εντόπισαν την πηγή μιας ασυνήθιστης σεισμικής δόνησης που διατάραξε τη Γη για διάστημα εννέα ημερών.

Αυτή η δόνηση, όπως ανέφεραν, προκλήθηκε από ένα κολοσσιαίο τσουνάμι, το οποίο είχε ως αφορμή μια κατολίσθηση σε φιόρδ της Γροιλανδίας.

Η κατολίσθηση, που είχε ύψος 200 μέτρων, προκάλεσε το γιγάντιο κύμα να εγκλωβιστεί στο φιόρδ Ντίκσον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σεισμικά κύματα για τις επόμενες εννέα ημέρες.

Η επιστημονική κοινότητα, αρχικά, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς η δόνηση δεν παρουσίαζε τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού σεισμού. Χρειάστηκαν συνολικά 68 επιστήμονες από 40 ερευνητικά ιδρύματα σε 15 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν συλλέγοντας σεισμικά δεδομένα και προσομοιώσεις για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

Ο δρ. Στίβεν Χικς από το UCL, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή έρευνα, δήλωσε: «Όταν ανιχνεύσαμε τις δονήσεις, τις ονομάσαμε “άγνωστο σεισμικό αντικείμενο” επειδή εμφανίζονταν συνεχώς και με απρόβλεπτο ρυθμό». Το ερευνητικό έργο δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία της κατολίσθησης στο φιόρδ Ντίκσον. Ο συνδυασμός δορυφορικών εικόνων και φωτογραφιών από το Δανέζικο Ναυτικό πριν από τη δόνηση αποκάλυψε ότι είχε σημειωθεί σημαντική καταστροφή στο βουνό, με ένα μέρος του να κατέρχεται στο νερό.

Ειδικότερα, υπολογίστηκε ότι ένας όγκος βράχου 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ισοδύναμος με 25 κτίρια Empire State, προκάλεσε το εν λόγω «μεγα-τσουνάμι».

Η κατολίσθηση αυτή, κατά τους επιστήμονες, σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν στην τήξη των παγετώνων που σταθεροποιούν τα βουνά της Γροιλανδίας.

«Αυτός ο παγετώνας στήριζε το βουνό, το οποίο έγινε τόσο λεπτό που δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει τη δομή. Δείχνει πόσο οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν αυτές τις περιοχές» τόνισε ο Χικς.

Η έρευνα αποκάλυψε πως το τσουνάμι κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε αντί να διασκορπιστεί, το κύμα επανέρχονταν και προχωρούσε μπρος-πίσω για εννέα συνεχόμενες ημέρες. «Δεν έχουμε ξαναδεί αντίστοιχη κίνηση νερού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο δρ. Χικς.

Με βάση την ένταση της δόνησης και την τοποθεσία της κατολίσθησης, οι επιστήμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο τσουνάμι σε κρουαζιερόπλοια που διασχίζουν αυτήν την περιοχή.

«Είναι καθαρή τύχη που δεν υπήρξαν θύματα», δήλωσε ο δρ. Κρίστιαν Σβένεβιγκ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για περισσότερη έρευνα σε τέτοιου είδους γεωλογικά φαινόμενα.

Πηγή: kathimerini.gr