Η Ιστορία της Σχέσης του Ανθρώπου με τους Υδατάνθρακες και η Εξέλιξή της
Η σύγχρονη διατροφική προτίμηση του ανθρώπου προς τους υδατάνθρακες είναι μια παλαιά υπόθεση που φαίνεται πως προϋπήρξε της εμφάνισης του είδους μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Σε αντίθεση με την ευρέως αναγνωρισμένη αντίληψη ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι καταναλώναν κυρίως κρέας, τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα προτείνουν ότι οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει προτίμηση για τους υδατάνθρακες πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούνταν.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, ανακαλύφθηκαν οι πρώτες γενετικές αποδείξεις των αρχαίων δίαιτων πλούσιων σε υδατάνθρακες. Επιστήμονες από το The Jackson Laboratory και το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανέλυσαν γονιδιώματα 68 αρχαίων ατόμων και επικεντρώθηκαν στο γονίδιο AMY1, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη πέψη του αμύλου, διασπώντας το σε απλά σάκχαρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πριν από 45.000 χρόνια, οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν μέσο όρο από 4 έως 8 αντίγραφα του AMY1, υποδεικνύοντας ότι οι πρόγονοι του Homo sapiens προτιμούσαν τα αμυλούχα τρόφιμα πολύ πριν τη γεωργία. Επίσης, η παρουσία αυτού του γονιδίου στα γονιδιώματα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν υπαινίσσεται ότι το χαρακτηριστικό αυτό προήλθε από έναν κοινό πρόγονο.

Η έρευνα αυτή προσφέρει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη γένεση ενός μηχανισμού που μας επιτρέπει να μετατρέπουμε δύσπεπτα αμύλα σε εύκολα απορροφήσιμα σάκχαρα. Σύμφωνα με τον Τέιλορ Χερμές, επίκουρο καθηγητή ανθρωπολογίας, η αύξηση των αναπτυσσόμενων αντιγράφων του γονιδίου AMY1 ίσως εξηγεί γιατί οι υδατάνθρακες ήταν απαραίτητοι για την ενεργειακή υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά την ανθρώπινη εξέλιξη.

“Η μελέτη αυτή προσδιορίζει χρονικά ορισμένα σημαντικά ορόσημα και αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά στοιχεία της μακροχρόνιας σχέσης της ανθρωπότητας με το άμυλο”, κατέληξε ο Χερμές.

Πηγή: kathimerini.gr