Σύσταση Κοινοπραξίας Μεταξύ Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και CSG για την Παραγωγή Πυρομαχικών

Οι Ελληνικές Αμυντικές Συστηματικές βρίσκονται στο στάδιο του τελικού ελέγχου των συμβατικών κειμένων για τη σύσταση κοινοπραξίας με τον βιομηχανικό και τεχνολογικό όμιλο CSG, που ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία Μίχαλ Στρναντ. Η έγκριση της δημιουργίας αυτής της κοινοπραξίας αναμένεται από τη γενική συνέλευση στο προσεχές διάστημα, με στόχο την παραγωγή πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων.

Η κοινοπραξία θα έχει 51% μετοχικό κεφάλαιο για την ελληνική πλευρά και 49% για την τσεχική, με επιπλέον ιδιαίτερες προβλέψεις στη διοίκηση. Η μέχρι τώρα διεργασία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περίπου 50 εκατ. ευρώ από τη CSG, για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής. Επιπλέον, σημαντικές επενδύσεις τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν και στην ολότητα των ΕΑΣ, βελτιώνοντας την ελληνική βιομηχανία πυρομαχικών.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της άμυνας, μιμούμενη τις αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού. Με την επένδυση αυτή, οι ΕΑΣ και η CSG φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα τους.

Η CSG είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντάς την ως έναν από τους κυριότερους παίκτες στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα. Η κοινοπραξία θα προσφέρει αυξημένη παραγωγική ικανότητα στην CSG, ενώ θα της επιτρέψει να αποκτήσει τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πολύτιμες άδειες και πιστοποιήσεις που διαθέτει η ελληνική εταιρεία.

Η συμφωνία αυτή συμπληρώνει τα βήματα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που ξεκίνησαν το 2019 με την τοποθέτηση του Νίκου Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο όμιλος CSG, εκτός από την Τσεχία, διαθέτει εγκαταστάσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, εξάγοντας διεθνώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «η επένδυση στο εργοστάσιο του Λαυρίου, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος ASAP (Act in Support of Ammunition Production), υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε πυρομαχικά, μειώνοντας την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές στοχεύουν να επαναλάβουν στην Ελλάδα την επιτυχία της Fabrica de Municiones de Granada στην Ισπανία.

Το 2023, οι ενοποιημένες πωλήσεις της CSG ανήλθαν σε 1,73 δισ. ευρώ, με τον αριθμό του προσωπικού του ομίλου και των συνδεδεμένων εταιρειών να ξεπερνά τους 10.000 εργαζομένους. Κύριοι τομείς δραστηριότητας της CSG περιλαμβάνουν τη μηχανολογία, την αυτοκίνηση, τους σιδηροδρόμους, την αεροδιαστημική και την αμυντική βιομηχανία, περιλαμβάνοντας την παραγωγή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος.

Το νέο σχήμα θα χρηματοδοτηθεί με 33 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και με 50 εκατ. ευρώ από τη CSG.

Πηγή: kathimerini.gr