Κορεατική Κουλτούρα και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα
Η κορεατική κουλτούρα, με τη δυναμική της παρουσία στα μέσα όπως οι δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι οι κορεατικές επενδύσεις παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις περιορισμένες, οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, παραμένουν ισχυροί. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν κατά περίπτωση την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

Η περσινή επίσκεψη στην Αθήνα και τη Σαντορίνη του ανώτατου αντιπροέδρου της διεύθυνσης Οικονομικών της Hyundai Corporation, Τζούνσιγκ Κιμ, είχε στόχο την εξερεύνηση ευκαιριών στην ελληνική αγορά, αν και πραγματοποιήθηκε και για προσωπικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, συνοδευόταν από Έλληνες επιχειρηματίες που ειδικεύονται σε ενεργειακά έργα.

Σημαντικός τομέας ενδιαφέροντος για τους Κορεάτες επενδυτές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και η εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ΑΠΕ, που έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, δείχνουν προοπτικές ανάπτυξης λόγω του στόχου μείωσης εξάρτησης από τον λιγνίτη. Η ηλεκτροκίνηση, αν και έχει υποχωρήσει διεθνώς, παραμένει ελκυστική για επενδύσεις, με πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Η εφοδιαστική αλυσίδα της Ελλάδας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, συνδέεται επίσης με τη ναυπηγική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, όπου οι Έλληνες εφοπλιστές καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία 20 χρόνια, οι Έλληνες εφοπλιστές παραλαμβάνουν κατά μέσο όρο ένα πλοίο κάθε πέντε ημέρες από τις κορεατικές ναυπηγικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Το 2017, η κορεατική εταιρεία Samsung εξαγόρασε την Innoetics, μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στις τεχνολογίες φωνής, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από Έλληνες ερευνητές. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα τακτικών απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Σεούλ, με την προοπτική διαμόρφωσης ενός νέου πτητικού προγράμματος. Όλα αυτά αποβλέπουν στη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την προγραμματισμένη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στη Σεούλ την επόμενη άνοιξη να είναι ένας άμεσος καρπός αυτών των επαφών.

Πηγή: kathimerini.gr