Η Nvidia Ξεπερνά τη Microsoft και Κατατάσσεται Δεύτερη στον Κόσμο σε Κεφαλαιοποίηση
Η Nvidia Corp., μία αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή επεξεργαστών γραφικών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους νικητές στη διαδικασία ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί την αύξηση της ζήτησης για τους ημιαγωγούς και τον εξοπλισμό δικτύωσης, συνεργαζόμενη με κέντρα δεδομένων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη λειτουργία συστημάτων ΑΙ.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν αύξηση 2,4% τη Δευτέρα, φτάνοντας για πρώτη φορά την τιμή των 138 δολαρίων. Αυτό έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε 3,31 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τη Microsoft, που διατηρεί κεφαλαιοποίηση 3,12 τρισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η Apple Inc. παραμένει στην κορυφή με κεφαλαιοποίηση 3,52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η Nvidia φαίνεται να την πλησιάζει.

Από την αρχή του έτους, οι τιμές των μετοχών της Nvidia έχουν αυξηθεί κατά 2,8 φορές, κυρίως λόγω της αύξησης των προσδοκιών για τις πωλήσεις νέων τσιπ Blackwell. Επιπλέον, τα έσοδα της εταιρείας αναμένονται να διπλασιαστούν φέτος, φτάνοντας περίπου τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπεται επίσης ότι πελάτες-κολοσσοί θα συνεχίσουν να δαπανούν δισεκατομμύρια για τους ημιαγωγούς της Nvidia, με την Meta Platforms να σχεδιάζει αύξηση των κεφαλαιακών της δαπανών κατά περίπου 50%, φτάνοντας τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: kathimerini.gr