Η Επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με Στρατηγικά Οφέλη για τους Μετόχους

Η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και σήμερα διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό με υψηλής ποιότητας στοιχεία, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα, καθώς και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η καταθετική βάση ανήλθε στα 19,7 δισ. ευρώ, με ρευστότητα ύψους 7,3 δισ. ευρώ κατατεθειμένα στην ΕΚΤ. Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης διαμορφώνεται στο 18,3%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 270 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να ανέρχεται στο 2,8%.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την επανεισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 9 χρόνια μετά την έξοδό της το 2015, με πλειοψηφία 99,98%. Η διαγραφή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ η εισαγωγή στο Χ.Α. θα αρχίσει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα στρατηγικά οφέλη από αυτή την κίνηση περιλαμβάνουν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της τράπεζας σε ευρύτερο φάσμα επενδυτών, την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, καθώς και την παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης σε κεφάλαια από επενδυτές του Χ.Α. Επιπλέον, αναμένεται ότι η τράπεζα θα μπορέσει να ενταχθεί σε πρόσθετους δείκτες μετοχών, αυξάνοντας τη ρευστότητά της.

Η εισαγωγή στο Χ.Α. θα αναδείξει τη τράπεζα σε μία αγορά που ευθυγραμμίζεται με το προφίλ της, προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές και βελτιώνοντας την εμπορική της θέση. Το Χ.Α. θεωρείται ώριμο και με αυξανόμενη φήμη, ιδανικό για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς επικεντρώνεται σε τράπεζες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και κυπριακή αγορά.

Η αλλαγή της δομής εισαγωγής δεν θα επηρεάσει τις καθημερινές λειτουργίες ή τη στρατηγική της τράπεζας, η οποία θα παραμείνει ιρλανδική εταιρεία με φορολογική έδρα την Κύπρο. Η beweging αυτή στοχεύει να επιβεβαιώσει τη θέση της τράπεζας ως επιλέξιμης επιλογής για τους επενδυτές στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

Πηγή: kathimerini.gr