Η Δυσκολία Καταπολέμησης της Πειρατείας στο Streaming στην Ελλάδα

Η Motion Picture Association (MPA) καταγράφει τους παράνομους ιστότοπους που μεταδίδουν οπτικοακουστικό υλικό σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων επίγειων και ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην Αφρική. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται και ο γνωστός ιστότοπος piratebay, ο οποίος προσελκύει περίπου 23 εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως. Στην Ελλάδα, η πρόσβαση στο piratebay σταμάτησε το 2018 με απόφαση της Επιτροπής για τη γνωστοποίηση διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εν μέσω αυξανόμενης πειρατείας του streaming, οι εταιρείες παροχής περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως η Cosmote TV και η Nova, έχουν προχωρήσει σε μια τριετή συμφωνία για την αμοιβαία μετάδοση αθλητικού περιεχομένου, με στόχο να περιορίσουν τη δράση των παράνομων χρηστών. Παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, η πειρατεία εξακολουθεί να είναι διάχυτη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πλήρη καταπολέμηση της.

Σύμφωνα με στοιχεία της EY, το πειρατικό streaming έχει γίνει επαγγελματικά οργανωμένο και οι παράνομες ιστοσελίδες κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διαδικτυακή διαφήμιση, με περιθώριο κέρδους που κυμαίνεται από 86% έως 93%. Αυτές οι πρακτικές καθιστούν την καταπολέμηση της πειρατείας πιο περίπλοκη, ειδικά όταν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η MPA ζητάει από την Κομισιόν να λάβει μέτρα κατά των μεσαζόντων, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και οι πάροχοι φιλοξενίας, καθώς η ευθύνη τους στη διαχείριση παράνομου περιεχομένου είναι περιορισμένη. Η MPA προτρέπει τους παρόχους να υλοποιήσουν επαρκή μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους δεν διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή της πρόσβασης σε χρήστες που δεν έχουν επαληθεύσει την ταυτότητά τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τομέας οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας με 1 τρισ. ευρώ, όπως διαπιστώθηκε σε στοιχεία του 2022 από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημασία της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι κρίσιμη, κυρίως σε περιόδους που περιθώρια κέρδους από πειρατεία παραμένουν υψηλά.

Πηγή: kathimerini.gr