Ευκαιρίες στην αγορά δανείων καθώς κόκκινα δάνεια επιστρέφουν στις τράπεζες
Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι τα δάνεια που έχουν περάσει σε funds και θα μπορούσαν να επανέλθουν στην αγορά φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια θα επιστρέψουν είτε ως θεραπευμένα δάνεια στις τράπεζες είτε θα χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις, συμβάλλοντας στην πιστωτική επέκταση της οικονομίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι των κόκκινων δανείων που έχουν απομακρυνθεί από τη διαχείριση των τραπεζών μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τα βάρη για το τραπεζικό σύστημα που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 δισ. ευρώ από αυτά τα δάνεια θα μπορούσαν να επιστραφούν στις τράπεζες ως ρυθμισμένα (reperforming) δάνεια μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα η PCS, ο Ακης Μπης από την Intrum Investments Greece και ο Τάσος Πανούσης από την doValue Greece ανέφεραν πως ένα ποσοστό 20% έως 30% των τιτλοποιημένων δανείων μπορεί να επανέλθει στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα των τραπεζών να εισπράττουν τα χρέη.

Η ποιότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2015, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί από 104,6 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, με τον δείκτη να φτάνει το 3,6%, σε σύγκριση με το υψηλό του 51% το Δεκέμβριο του 2015. Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι αυτό το ξεκαθάρισμα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέα δάνεια, καθώς τα ακίνητα που σχετίζονται με τα εν λόγω δάνεια θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην αγορά.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να μην επιστρέψουν στην αρχική τους τράπεζα και να εξυπηρετούνται κανονικά για τρία χρόνια, χωρίς καθυστερήσεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Μέχρι στιγμής, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) δεν έχει δώσει το πράσινο φως για αυτές τις συναλλαγές, περιμένοντας από τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέσο ευρωπαϊκό όρο του 1,9%.

Τέλος, στην πρόσφατη μελέτη της Octane επισημαίνεται ότι η αποκατάσταση και ρύθμιση των δανείων προσφέρει στις τράπεζες μια νέα πηγή εσόδων από τόκους και μπορεί να ενισχύσει τη σχέση τους με δανειολήπτες που έχουν αναδιαρθρώσει τις οφειλές τους. Οι επενδυτές σημειώνουν ότι η αποδοτικότητα των εισπράξεων του κρατικού προγράμματος “Ηρακλής” είναι μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, κάτι που προμηνύει ευκαιρίες πώλησης χαρτοφυλακίων και αύξησης των εσόδων από τις τιτλοποιήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr