Αύξηση Τουρισμού και Επιχειρηματικών Επιδόσεων στην Ελλάδα

Κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, οι κορυφαίες εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αντικατοπτρίζοντας τις προβλέψεις για 35 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα. Η Aegean, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Autohellas καταγράφουν σημαντική αύξηση στα μεγεθή τους, γεγονός που σχετίζεται με την “έκρηξη” του τουρισμού, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών. Ο Μιχάλης Κουβελιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Aegean, επισήμανε κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ότι η αύξηση 24% στην αεροπορική κίνηση προκαλεί πίεση στις υποδομές, ζητώντας την επέκταση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Aegean κατέγραψε αύξηση 9% στον συνολικό αριθμό επιβατών στους 7,2 εκατομμύρια, προσφέροντας ταυτόχρονα 9% περισσότερες θέσεις, φτάνοντας τα 8,9 εκατομμύρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέγραψε αύξηση 13,5% στον αριθμό πτήσεων, φτάνοντας τις 119.856, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 6,4% και 19% αντίστοιχα. Αυτή η αναπτυξιακή τάση αντικατοπτρίζει την αυξημένη ζήτηση από εισερχόμενους επισκέπτες. Έτσι, η συνολική επιβατική κίνηση για το οκτάμηνο σημείωσε αύξηση 13,9%, φτάνοντας τα 21,26 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει την πρώτη φάση της επέκτασης του αεροδρομίου για την αύξηση της δυναμικότητας σε 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έως το 2028.

Η Autohellas, που δραστηριοποιείται στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση αυτοκινήτων, διατήρησε την ηγετική της θέση, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 3,7% στα 79,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις ενοικιάσεις εκτός Ελλάδας. Στην συνολική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει και τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ο τζίρος ανήλθε στα 148,4 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς αυτοκινήτων έχει οδηγήσει σε ελαφριά μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης. Για το β’ εξάμηνο, αναμένονται περισσότερες κρατήσεις “τελευταίας στιγμής”, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση του κλάδου.

Επιπλέον, τα έσοδα από μη αεροπορικές δραστηριότητες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκαν κατά 19,2% στα 70,2 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, υποδεικνύοντας τη θετική επίδραση της αυξημένης κίνησης των επιβατών. Η Αθήνα έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός προορισμός, με μέσο όρο δύο διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη.

Πηγή: kathimerini.gr