Τίτλος: Εντατικοί Έλεγχοι κατά του Ξεπλύματος Χρήματος και Φοροδιαφυγής στην Ελλάδα
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, οι φορολογικές αρχές έχουν ξεκινήσει το ξεσκόνισμα υποθέσεων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει ζητήσει πληροφορίες για 776 φυσικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Από τις αρχές του έτους, έχουν ανοίξει 329 υποθέσεις, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των προηγουμένων ετών.

Από τις υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί, οι ελεγκτικές αρχές έχουν καταλογίσει φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 1,8 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν δραματική αύξηση στις υποθέσεις που έχουν διαταχθεί τα τελευταία χρόνια: το 2023 εντοπίστηκαν μόλις 22 υποθέσεις που αφορούσαν 295 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν παρατηρηθεί 104 υποθέσεις με 496 εμπλεκόμενους.

Σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση στους ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και εύπορων φορολογουμένων. Έχουν πραγματοποιηθεί 5.640 έλεγχοι σε αυτό τον τομέα, με επιβολές φόρων και προστίμων που φτάνουν τα 770 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 118,2 εκατ. ευρώ. Οι ελέγχοι αυτοί περιλαμβάνουν τόσο την παρακολούθηση επιχειρήσεων όσο και ατόμων με υψηλά εισοδήματα και αξία ακίνητης περιουσίας.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ καταδεικνύουν την κλίμακα των ελέγχων: το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε 265 ελέγχους, καταλογίζοντας 305,77 εκατ. ευρώ, και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έκανε 401 ελέγχους, με συνολικά ποσά 72,2 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι η συμμετοχή των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες πραγματοποίησαν 12.409 στοχευμένους ελέγχους εντοπίζοντας παραβάσεις σε 5.950 επιχειρήσεις, με ποσοστό παραβατικότητας 47,95%.

Από το 2016, τα αιτήματα πληροφοριών αφορούν συνολικά 2.747 υποθέσεις, με 6.882 άτομα να εμπλέκονται, και συνολικά βεβαιωθέντα ποσά που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί έως τώρα μόλις 16,5 εκατ. ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι, παρόλο που οι φορολογικές αρχές εντείνουν τους ελέγχους τους, το ποσό που τελικά αναμένεται να εισπραχθεί παραμένει περιορισμένο σε σχέση με τις συνολικές επιβαρύνσεις που έχουν διαπιστωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr