Προοπτικές της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα και η Νέα Startup Athlos Energy
Στην προσεχή ημερίδα της Athlos Energy, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα την Δευτέρα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η πρώτη ελληνική startup εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής βιομηχανίας. Η Athlos Energy ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 με στόχο τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την προετοιμασία και την υλοποίηση του πρώτου πυρηνικού προγράμματος στη χώρα μας.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, Στάθης Βλασσόπουλος και Διονύσης Χιώνης, είναι διπλωματούχοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά από 12 χρόνια στην Ελβετία, όπου ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές τους στην πυρηνική φυσική και τεχνολογία, επιστρέφουν στην Ελλάδα με πολύτιμη εμπειρία και στόχο την ανάπτυξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας στη χώρα.

Οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, θεμελιωμένο στη νέα τεχνολογία των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, μέσω συνεργασίας μεταξύ του κράτους, της ελληνικής βιομηχανίας και ξένων εταιρειών που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. «Ο στόχος μας είναι σαφής: να προσφέρουμε στο ελληνικό κράτος μια βιώσιμη λύση για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων μέχρι το 2050», τονίζουν.

Η ημερίδα αποσκοπεί στη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου για την παροχή σαφών οδηγιών σχετικά με την εγκαθίδρυση του πρώτου πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα, ακολουθώντας τους διεθνείς κανονισμούς. Οι κ. Χιώνης και Βλασσόπουλος θεωρούν ότι η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, μέχρι πρότινος ταμπού, έχει ήδη αρχίσει και ότι υπάρχει θετική αναγνώριση του θέματος στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς δεν μπορεί να επιτύχει το ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Στη διάρκεια της ημερίδας, θα μιλήσουν σημαντικοί ομιλητές, όπως ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας και εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Οι κ. Χιώνης και Βλασσόπουλος είναι αισιόδοξοι και αναμένουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ως μέρος του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες εφαρμογές όπως η αφαλάτωση και οι ενεργειακά απαιτητικές υποδομές.

Πηγή: kathimerini.gr