Πάταξη της Εισιτηριοδιαφυγής στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας Μέσω Νέων Μέτρων
Η εφαρμογή ηλεκτρονικών πυλών σταθμών του μετρό της Αθήνας, που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, είναι μια σημαντική εξέλιξη για την αστική συγκοινωνία. Οι πύλες, ύψους 1,80 μέτρων, σχεδιάζονται ώστε να αποτρέπουν την υπερπήδησή τους και να ενισχύουν το σύστημα εσόδων από εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την εγκατάσταση 73 ηλεκτρονικών πυλών, καθώς και άλλου εξοπλισμού που περιλαμβάνει αυτόματες συσκευές έκδοσης εισιτηρίων και κέντρα διαχείρισης.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελεί επίσης κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής, με το σώμα ελεγκτών της ΣΤΑΣΥ να αυξάνεται σημαντικά, από 45 ελεγκτές το 2022 σε 117 ελεγκτές σήμερα. Τα αποτελέσματα της εντατικής εποπτείας είναι θετικά, καθώς οι έλεγχοι και οι βεβαιωμένες παραβάσεις έχουν αυξηθεί κατά 56,3% και 80,6% αντίστοιχα το οκτάμηνο του 2024.

Επιπλέον, η είσοδος των επιβατών από την μπροστινή πόρτα σε 19 λεωφορειακές γραμμές δοκιμάζεται πιλοτικά ως μέτρο ελέγχου της εισιτηριοδιαφυγής. Αναμένονται θετικά αποτελέσματα και από αυτήν την πρωτοβουλία, αν και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για την πιθανότητα καθυστερήσεων λόγω της υψηλής επιβατικής κίνησης στις ώρες αιχμής.

Η λειτουργία του νέου εξοπλισμού και η ενίσχυση των ελέγχων έρχονται μετά από χρόνια αδράνειας στην αντίσταση κατά της εισιτηριοδιαφυγής. Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 30% στα έσοδα του ΟΑΣΘ μετά την εφαρμογή ανάλογων μέτρων, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής.

Πηγή: kathimerini.gr