Νέες Ξένες Επενδύσεις Σηματοδοτούν Ρεκόρ Στην Ελληνική Οικονομία
Η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2023, με την αξία των επενδυτικών συναλλαγών να ξεπερνά τα 8,4 δισ. ευρώ. Ο σημαντικός ρόλος αυτής της αύξησης αποδίδεται σε μεγάλες συμφωνίες, όπως η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον όμιλο Masdar του Άμπου Ντάμπι, η οποία συνιστά την μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτίμηση 2,4 δισ. ευρώ.

Η Masdar θα αποκτήσει αρχικά το 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τους υπόλοιπους μετόχους. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την αποχώρηση της ΤΕΡΝΑ από το Χρηματιστήριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 21 Οκτωβρίου.

Ο τομέας της Πληροφορικής επίσης συνεισφέρει στην αύξηση των ξένων επενδύσεων με την εξαγορά της Epsilon Net από το αμερικανικό private equity fund General Atlantic. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 241 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 572,39 εκατ. ευρώ. Ο General Atlantic είναι γνωστός για τις επενδύσεις του σε τεχνολογικούς ομίλους παγκοσμίως.

Σημαντική είναι και η επένδυση της γαλλικής Data 4, που κατασκευάζει κέντρα δεδομένων στην Παιανία με συνολικό κόστος 300 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ στο μέλλον. Η ανάπτυξη του campus, που θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων ισχύος 90 MW, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027, δημιουργώντας πάνω από 500 θέσεις εργασίας.

Η Damac, μια αραβική εταιρεία, επενδύει επίσης στην κατασκευή data centers στην Ελλάδα μέσω της Data In Scale, στην οποία η ΔΕΗ κατέχει το 45%. Στον τομέα της φιλοξενίας, το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την εξαγορά του Grand Hyatt Athens έναντι 230 εκατ. ευρώ, με ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: kathimerini.gr