Νέα Αρχή για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ περνά σε νέα φάση όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, μετά από σχεδόν έναν χρόνο χωρίς προκήρυξη νέων διαγωνισμών για μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης. Στο διάστημα αυτό συστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί η εξειδικευμένη «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», η οποία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της περιουσίας του φορέα.

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του συνολικά 517 ακίνητα, με εκτιμώμενη αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 200 χρησιμοποιούνται από τον φορέα για τις υπηρεσίες του. Όμως, τα υπόλοιπα ακίνητα μπορούν, σε δυναμικό επίπεδο, να αξιοποιηθούν μέσω πώλησης ή μακροχρόνιας ενοικίασης σε ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι 60 ακίνητα έχουν ήδη αξιολογηθεί ως εμπορικά αξιοποιήσιμα.

Pρόσφατα, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων από ενοίκια για 10 ακίνητα, κυρίως ισόγεια καταστήματα και οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, μόλις πριν από μια εβδομάδα, προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης ενός αυτοτελούς κτιρίου του e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Αξαρλιάν 7.

Το συγκεκριμένο διατηρητέο ακίνητο έχει εμπορικό χαρακτήρα και είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί και ως ξενοδοχείο. Το μίσθωμα ορίζεται σε 20 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια. Το ακίνητο αποτελείται από δύο κτίσματα, το πρώτο εκ των οποίων χτίστηκε το 1903 και έχει επιφάνεια 870 τ.μ., ενώ το δεύτερο κατασκευάστηκε το 1936 και έχει επιφάνεια λίγο πάνω από 600 τ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι για το διαγωνισμό θα πρέπει να εγγυηθούν την εκτέλεση ανακαίνισης ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει καθοριστεί στις 30.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται καταβολή κατά την περίοδο που θα γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης. Οι οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν έως τις 6 Νοεμβρίου.

Η Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ αυτήν την περίοδο εκπονεί μια εκτενή «άσκηση» ώστε να καθορίσει τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης για τα πρώτα 60 ακίνητα που θεωρούνται άμεσα αξιοποιήσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα κτίρια που προορίζονται για παραχώρηση μέσω διαγωνισμού, θα επιλεγούν και ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για δική τους χρήση ή να μεταβιβαστούν.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές οριζόντιες ιδιοκτησίες που είναι σκόπιμο να πωληθούν, καθώς δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του φορέα.

Πηγή: kathimerini.gr