Κατώτατος Μισθός Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Στον Ορίζοντα Μεγάλες Αλλαγές Μέχρι Το 2027
Εκτιμάται ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα «κλειδώσουν» γύρω από τα 870 ευρώ (μεικτά) τον Απρίλιο του 2025. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ μεικτά μέχρι το τέλος του 2027. Οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής προβλέπουν αυξήσεις τουλάχιστον 40 ευρώ για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 20 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης να μην υστερούν του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2028, προτείνεται η αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με βάση έναν συγκεκριμένο δείκτη που θα περιλαμβάνει τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη των μισθών. Η επιστημονική επιτροπή υπό την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου θα έχει τον ρόλο να προσδιορίζει τους κατάλληλους δείκτες και να προτείνει πώς θα υπολογίζεται η επάρκεια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Προβλέπεται η δημιουργία επιστημονικής επιτροπής που θα δίδει συμβουλές στον νομοθέτη, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί και η επιτροπή διαβούλευσης που ισχύει σήμερα. Οι επιτροπές θα ασχολούνται με ζητήματα όπως το ύψος και ο συντελεστής αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, καθώς και τη θέσπιση μισθολογικών διαφοροποιήσεων.

Επιπλέον, προτείνεται η σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα, με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος μέχρι το 2027. Η στρατηγική αυτή θα καρπωθεί τα προγράμματα αξιολόγησης της επάρκειας των κατώτατων μισθών με βάση τον πληθωρισμό, το κόστος διαβίωσης και την έρευνα της αγοράς εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με κοινωνικούς εταίρους για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2022/2041, που έχει στόχο την εξασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται σημαντικό βήμα για την προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Η πρόταση προάγει τη διαφάνεια και την κατανόηση του νέου συστήματος, με στόχο τη μείωση της αβεβαιότητας των εργαζομένων και την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινωνική πολιτική της χώρας. Θα ενισχυθεί επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: kathimerini.gr