Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έως το 2027

Το τέλος επιτηδεύματος, που θεσπίστηκε το 2012, θα καταργηθεί το 2027 για τις επιχειρήσεις και τα μπλοκάκια (με έως τρεις εργοδότες που φορολογούνται ως μισθωτοί). Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την κίνηση, αποδεχόμενη τις πιέσεις για μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, αφού τα ποσά που καταβάλλονται ετησίως κυμαίνονται έως και 1.000 ευρώ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που φορολογούνται με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Πολλές κατηγορίες επαγγελματιών θα επωφεληθούν άμεσα από αυτή τη ρύθμιση, καθώς το τρέχον έτος θα πληρώσουν μειωμένο τέλος 50% και το 2026 δεν θα καταβληθεί κανένα ποσό. Παρόλα αυτά, τα μπλοκάκια θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος για ακόμα δύο χρόνια, το 2025 και το 2026.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν 325 ευρώ το 2024, με προοπτική μηδενικού ποσού το 2026. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ το τέλος θεσπίστηκε αρχικά για όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, επεκτάθηκε σε όλους τους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως των δηλωμένων κερδών τους.

Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις, το τέλος θα διατηρηθεί μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα, οι νομικές οντότητες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα θα επιβαρύνονται με το ποσό των 800 ευρώ ετησίως εάν εδρεύουν σε περιοχές με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 1.000 ευρώ αν βρίσκονται σε μεγαλύτερες πόλεις. Κάθε επιπλέον υποκατάστημα θα επιβαρύνεται με 300 ή 600 ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας του.

Επιπλέον, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Πέρυσι, 80.000 επιχειρήσεις αναγνωρίστηκαν για την αύξηση του αριθμού εργαζομένων τους και δεν χρειάστηκε να καταβάλουν το σχετικό τέλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας έτσι την ανάκαμψη της οικονομίας μετά από χρόνια οικονομικών προκλήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr