Η σταδιακή εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου για τη διασύνδεση με το Great Sea Interconnector
Με σημαντική κινητικότητα στην Κύπρο για την ανεύρεση επενδυτών, η εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου για το έργο Great Sea Interconnector προχωρά σταδιακά. Η συμφωνία υπογράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Για πρώτη φορά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμπλέκεται επίσημα στις εξελίξεις, επικοινωνώντας με τον Κύπριο πρόεδρο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κύπριος πρόεδρος είχε πρόσφατα συναντήσεις και με την εταιρεία TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με τον ΑΔΜΗΕ και συμμετέχει στο Great Sea Interconnector. Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η δημιουργία επενδυτικής συμμαχίας, όπως προβλέπεται στη διακρατική συμφωνία.

Αναφορικά με τα ρυθμιστικά ζητήματα, οι αρχές Ελλάδας και Κύπρου ολοκλήρωσαν μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία καθόρισαν τα ανακτήσιμα έσοδα του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2025. Η απόφαση αυτή, που έρχεται έπειτα από συζητήσεις της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ, ενέκρινε υπό προϋποθέσεις τις προτεινόμενες δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, λόγω ανεπαρκών στοιχείων τεκμηρίωσης που παρουσίασε. Εγκρίθηκαν συνολικές ανακτήσιμες δαπάνες κεφαλαίου ύψους 572 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη διετία, αν και αρκετές δαπάνες δεν αναγνωρίστηκαν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει ενδιαφέρον κυρίως λόγω της σύμβασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υποβρύχιου καλωδίου, δεδομένου ότι η υλοποίηση του έργου παραμένει σε εκκρεμότητα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε μια τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: kathimerini.gr