Ενίσχυση εισοδημάτων και φορολογικές ελαφρύνσεις για βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη στοχεύει σε δύο κύριες κατευθύνσεις: την αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυβέρνηση έχει ως κοινό στόχο τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, οι συντάξεις θα αυξάνονται από 2,2% έως 2,5% και θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους. Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο θα διασφαλίσει ότι οι εισαγωγικοί μισθοί δεν θα υπολείπονται του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με τη στέγη, η κυβέρνηση προγραμματίζει αρκετά μέτρα για την υποστήριξη της αγοράς κατοικίας. Διατίθεται πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, με δάνεια έως 20.000 ευρώ εφόσον αυτές γίνουν ενεργειακά αποδοτικές. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα εφαρμοστούν φορολογικά κίνητρα για την ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων και θα υπάρξει περιορισμός στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb.

Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη μείωση της φορολογίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει επίσης μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.

Στο Υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεισφέρουν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των νοικοκυριών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την ακρίβεια. Οι επεμβάσεις αυτές στοχεύουν να ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πηγή: kathimerini.gr