Ελληνικα – Αιγυπτιακή Συνεργασία για Ηλεκτρική Διασύνδεση και Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες
Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (GREGY) προχωρά με τη συμμετοχή των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης. Αυτή η απόφαση ελήφθη χθες στο Κάιρο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, δρ Μαχμούντ Εσμάτ.

Ανακοινώθηκε ότι οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα και την Αίγυπτο θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία εταιρικής συμμετοχής στο έργο. Επιπλέον, και οι δύο κυβερνήσεις θα παρέχουν την υποστήριξή τους για να ενταχθεί το έργο στον επόμενο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI/PMI).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις θα προχωρήσουν με ισόποση μετοχική συμμετοχή των διαχειριστών και της εταιρείας Elica του ομίλου Κοπελούζου,η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, η νέα μετοχική σύνθεση θα έχει κατά 1/3 συμμετοχή από κάθε πλευρά (όμιλος Κοπελούζου, ΑΔΜΗΕ και ο διαχειριστής της Αιγύπτου).

Ο υπουργός Σκυλακάκης έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη στήριξη του έργου τη δέσμευση του επενδυτή ότι το 75% της ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου θα προέρχεται από αιολικούς πόρους. Αυτή η προϋπόθεση είναι κρίσιμη, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλεονάζουσα παραγωγή από φωτοβολταϊκά, και η προσθήκη περισσότερης ενέργειας την ίδια στιγμή μπορεί να αποσταθεροποιήσει το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε στο Κάιρο με τον υπουργό Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου, δρ Χανί Σεουλάν, καθώς και με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Καρίμ Μπαντάουι. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να καταρτίσουν μνημόνιο κατανόησης για την κλιματική αλλαγή, ενώ με τον υπουργό Πετρελαίου συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης να υποβάλουν κοινό αίτημα στην Κομισιόν για αλλαγές που θα επιτρέπουν την εξαγωγή και αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο.

Πηγή: kathimerini.gr