Ανεπαρκής Τήρηση του Κατώτατου Μισθού Από Επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το 24,44% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν δεν είχαν αυξήσει τον νόμιμο κατώτατο μισθό ή δεν κατέβαλαν τις απαιτούμενες τριετίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν τις αυξήσεις που δικαιούνται, οι οποίες προέκυψαν από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση 6,41% από την 1η Απριλίου και την επιστροφή της καταβολής των τριετιών. Κάποια από αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν στο φως, ύστερα από στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο, σε 1.170 επιχειρήσεις, με 286 από αυτές να διαπιστώνεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Ειδικότερα, 1.949 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,88% του συνόλου των ελεγχθέντων, βρέθηκε ότι είχαν χάσει τις αυξήσεις τους.

Η Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά από την παρέμβαση της, συμμορφώθηκαν. Σε 43 περιπτώσεις υπήρξαν και πρόστιμα, που συνολικά ανέρχονται σε 49.200 ευρώ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι τριετίες προσφέρουν αύξηση 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, με το ανώτατο ποσοστό να φτάνει το 30%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί ελέγχους για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τον νόμιμο κατώτατο μισθό, ο οποίος ορίζεται στα 830 ευρώ για υπαλλήλους και στα 37,07 ευρώ για εργατοτεχνίτες. Αν οι εργαζόμενοι υποπτεύονται ότι δεν αμείβονται σωστά, θα πρέπει να εξετάσουν τις αποδοχές τους και να απευθυνθούν στον υπεύθυνο μισθοδοσίας τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, αν κρίνουν ότι αμείβονται λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε, ενώ η καταγγελία μπορεί να παραμείνει ανώνυμη.

Παγίως, ο νόμος για τον κατώτατο μισθό εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην ελληνική επικράτεια. Οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιτρέπεται να καθορίζουν αποδοχές κάτω από τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση, οι επιθεωρητές ζητούν από τον εργοδότη να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι τη συμμόρφωση.

Πηγή: kathimerini.gr