Αναθεώρηση Αντικειμενικών Αξιών σε Δώδεκα Δήμους της Χώρας
Οι εκτιμητές ακινήτων είναι επιφορτισμένοι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε 36 ζώνες 12 δήμων της χώρας. Οι δήμοι που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν τους Αγ. Αναργύρους – Καματερό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Πειραιά, Ιθάκη, Κάρπαθο, Λουτράκι, Σύμη, Πύργο, Ρόδο και Λέρο. Η διαδικασία αυτή απαιτεί από τους εκτιμητές να παραδώσουν το πόρισμά τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Τα συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση θα πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον τρεις πραγματοποιημένες συναλλαγές και να καλύπτουν τη γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που προσεγγίζουν το ακίνητο αναφοράς και να αφορούν το χρονικό διάστημα από 27.01.2019 έως 27.01.2020. Η αυτοψία της περιοχής δε θεωρείται μόνο προαιρετική αλλά κρίνεται και απαραίτητη.

Δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2023 περισσότερες από 169 δήμους της χώρας είχαν υποβάλει αιτήματα για μείωση ή επιστροφή των αντικειμενικών αξιών στα προηγούμενα επίπεδα, μόνο 12 δήμοι υπέβαλαν τεκμηριωμένα αιτήματα στον υπουργείο Οικονομικών. Οι υπόλοιπες αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Αν οι εκτιμητές κρίνουν ότι απαιτείται αναπροσαρμογή των τιμών, οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν αναδρομικά, αλλά θα έχουν ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση που οι αξίες προσαρμοστούν, αναμένονται και μειώσεις σε πληθώρα φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τεκμαρτό εισόδημα και οι φόροι ακίνητης περιουσίας.

Για να προσδιορίσουν τις τιμές, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο εισοδήματος, με βάση τα μισθωτικά έσοδα, καθώς επίσης και τη μέθοδο αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης. Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στους εκτιμητές να αξιολογούν τις αξίες των ακινήτων με ακρίβεια, εφόσον κρίνουν ότι είναι αναγκαίες και αιτιολογημένες.

Πηγή: kathimerini.gr