Αναταράξεις στην Ενεργειακή Αγορά μετά το Ιρανικό Χτύπημα στο Ισραήλ
Η αιφνίδια πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, αναστατώνοντας το μέχρι τώρα κλίμα ηρεμίας. Ηγετικοί παράγοντες της ενεργειακής αγοράς αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή έχει φέρει νέες αβεβαιότητες για την εγχώρια αγορά ενέργειας, η οποία φαινόταν να εισέρχεται σε μία περίοδο σταθερότητας με χαμηλές τιμές.

Η πρόσφατη κρίση ανατρέπει τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τις τιμές των καυσίμων, με εκπροσώπους της αγοράς να επισημαίνουν ότι το διάστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά η περίοδος θέρμανσης, φαντάζει «αιωνιότητα». Οι ανησυχίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι τιμές από αντίποινα του Ισραήλ και το εκτενές αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διεθνή παραγωγή πετρελαίου.

Ένα κρίσιμο σημείο είναι ότι το Ιράν συμβάλλει περίπου το 5% στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, και τυχόν επιθέσεις κατά των ενεργειακών του υποδομών μπορεί να προκαλέσουν ραγδαία αύξηση στις διεθνείς τιμές. Ένα ακόμα σημείο ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, μέσω των οποίων η ενέργεια περνά για εξαγωγή από πολλούς παραγωγούς πετρελαίου του Κόλπου.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές αντλίας για τις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Πλέον, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι υψηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις στην έναρξη της χειμερινής περιόδου. Επιπλέον, η γενικότερη εικόνα στη διεθνή αγορά αναγκάζει σε αναθεώρηση και των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, που συνήθως μειώνονται τη φθινοπωρινή περίοδο λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχει αυξηθεί πρόσφατα, επιστρέφοντας κοντά στα 40 ευρώ/MWh, ύστερα από πτώση που είχε σημειωθεί νωρίτερα. Ομοίως, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 100 ευρώ, με μια σημαντική αύξηση 25% μόλις σε μία ημέρα.

Πηγή: kathimerini.gr