Ίδρυση Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια: Μια Ιστορική Στιγμή για την Ελληνική Κοινότητα

Στο άμεσο μέλλον, η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας θα αποκτήσει πανεπιστήμιο, καθώς σχεδιάζεται η ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αίγυπτο. Το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα εγκατασταθεί εντός του ελληνικού τετραγώνου, το οποίο φιλοξενεί ήδη νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, θέατρο και γηροκομείο. Το παράρτημα θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της μηχανικής, των τεχνών, της κοινωνιολογίας, της διοίκησης και της υγείας, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικόλαος Παπαγεωργίου, συνάντησε τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αϊμάν Ασούρ, στο Κάιρο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έναρξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την ανταλλαγή φοιτητών, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

«Η πρωτοβουλία αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την καθοδήγηση του αντιπρύτανη Διονύση Μαντζαβίνου, είναι καθοριστική σε εθνικό επίπεδο, καθώς σηματοδοτεί την ίδρυση του πρώτου παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό. Θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε αυτό το παράρτημα να γίνει ελκυστικός ακαδημαϊκός προορισμός για διεθνείς και Αιγύπτιους φοιτητές», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας.

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της εκπαίδευσης ενισχύεται από προηγούμενες επιτυχίες σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, καθώς και από την αναβάθμιση των υποδομών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αίγυπτο, κάτι που έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η συνεργασία προσφέρει ήδη την ευκαιρία σε πολλά διεθνή πανεπιστήμια να ανοίξουν παραρτήματα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της Αιγύπτου ως σημαντικού εκπαιδευτικού και επενδυτικού προορισμού.

Πηγή: kathimerini.gr