Δυνατότητες Σπουδών για Ελληνες Απόφοιτους στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Πανεπιστημίων
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στην προοπτική να επιτραπεί σε Ελληνες αποφοίτους λυκείου να φοιτούν με δίδακτρα σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα που θα προσφέρονται από ελληνικά ΑΕΙ σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Η πρόταση στοχεύει στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, ειδικά μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ. Ο Σιάσος τόνισε ότι αυτά τα joint προγράμματα θα μπορούσαν να δέχονται τόσο Έλληνες όσο και ξένους φοιτητές, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή Ελλήνων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ήδη επιτραπεί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του πρώην γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, οποίος συμμετείχε στο πάνελ, ο Σιάσος εγείρει το ζήτημα της νομιμότητας της απαγόρευσης για τους Έλληνες αποφοίτους να εγγράφονται σε προγράμματα με δίδακτρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επίσης παραβρέθηκε, δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο πηγές από το υπουργείο Παιδείας εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοια απόφαση ενδέχεται να είναι αντισυνταγματική και να προκαλέσει διαφοροποιήσεις στα ΑΕΙ.

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και η προώθηση ενός υγιούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ήταν στο επίκεντρο και του βιβλίου του Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος προτείνει την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στα πανεπιστήμια ώστε να επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

Αυτό φέρνει στο προσκήνιο και την τρέχουσα ανομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς ο Ζώρας υπογραμμίζει ότι η πραγματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αποσύνδεση του ακαδημαϊκού βίου από κομματικές επιρροές. Η εκδήλωση παρακολούθησαν διάφοροι υπουργοί και πανεπιστημιακοί, και υπήρξε βαρύτητα στη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προτάσεις σχετικά με το μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ.

Πηγή: kathimerini.gr