Αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών και οι συνέπειες για τα ιδιωτικά σχολεία

Ισχυρές αναταράξεις αναμένονται στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και αλλαγές στα δεδομένα των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εισέλθουν στο δημόσιο σχολείο, ακολουθώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι ευνοϊκή για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό κύμα παραιτήσεων, καθώς ενδιαφέρονται να προσληφθούν σε δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή για τις προσλήψεις από το σχολικό έτος 2025-2026.

Σύμφωνα με τον νόμο 4589/2019, το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση στηρίζει τη μοριοδότηση στις εκπαιδευτικές προϋπηρεσίες. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις αποφάσεις 1251-1252/2024, έκρινε ότι, αν και είναι θεμιτό να δίνονται περισσότερα μόρια σε όσους έχουν υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να αγνοείται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά όταν αυτή έχει σημασία στη διαδικασία πρόσληψης.

Για να υπολογιστεί η προϋπηρεσία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού, πρέπει να έχει υπάρξει απόλυση από το σχολείο. Αν κάποιος επιλέξει να παραιτηθεί, τότε δεν λαμβάνει μόρια. Οκτώ εκπαιδευτικοί από ένα κλειστό ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να δικαιωθούν, ανοίγοντας τον δρόμο για συναδέλφους τους να μεταπηδήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Στα ιδιωτικά σχολεία εργάζονται περίπου 9.800 εκπαιδευτικοί, και πολλοί από αυτούς αναμένονται να υποβάλουν αίτηση για να καταταγούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ για δημόσιες προσλήψεις, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5.000 αιτήσεις. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την αποχώρηση εκπαιδευτικών κατά διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) αναγνώρισε την απόφαση ως σημαντική και επιβεβαίωσε την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στέλεχος της ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε την απόφαση «βόμβα» για τα ιδιωτικά σχολεία, αν και πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις για τους εκπαιδευτικούς που αποχωρούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Η υπουργική παρέμβαση αναμένεται να προσφέρει και ειδικές ρυθμίσεις για εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, με την αναδρομικότητα να ισχύει μόνο για τους εκπαιδευτικούς που δικαιώθηκαν από την απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο, το ερώτημα για την τύχη των εκπαιδευτικών που παραιτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια παραμένει άλυτο.

Πηγή: kathimerini.gr