Νέος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ ο Γιάννης Ρέτσος
Ο Γιάννης Ρέτσος αναλαμβάνει τη θέση του προεδρεύοντα στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του θα πραγματοποιηθεί στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου. Ο 55χρονος Ρέτσος έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2023. Παράλληλα, είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του ομίλου Electra Hotels & Resorts, ο οποίος διαχειρίζεται γνωστά ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 2020, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΟΒΕ, που τώρα αναλαμβάνει την προεδρία του.

Σε διαφορετικό τομέα, οι ελληνικές μεταφορές προετοιμάζονται για μια αύξηση πτήσεων στα αεροδρόμια μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol. Η κίνηση των αεροσκαφών αναμένεται να είναι αυξημένη, φτάνοντας το 30% μέχρι τον Νοέμβριο, κάτι που υποδεικνύει ότι ο τουρισμός πιθανώς θα παραμείνει ισχυρός.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχιζόμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ. Από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ευκαιρία αγοράς εντόκων διάρκειας έξι μηνών, με συνολικό ύψος 500 εκατ. ευρώ.

Στον κατασκευαστικό τομέα, οι διενέξεις για έργα υποδομών ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου ITC 2024. Οι επαγγελματίες του κλάδου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση και τα εγγενή προβλήματα σε αρκετά έργα, αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις priorτήσεις έργων.

Τέλος, η τραπεζική ένωση θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την αύξηση της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών στους διεθνείς επενδυτές. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υπογράμμισε ότι η ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη είναι σημαντική, δεδομένων των διαφορών αποτίμησης με τις αμερικανικές τράπεζες, και ότι η έλλειψη πλήρους τραπεζικής ένωσης συνιστά πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: kathimerini.gr