Η αλλαγή των προτιμήσεων επενδυτών στην Ευρωζώνη και οι προκλήσεις της Γερμανίας και Γαλλίας

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, φαίνεται ότι κατατάσσονται στις λιγότερο αξιόπιστες επιλογές για τους επενδυτές. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως μία από τις προτιμότερες χώρες από διεθνείς αναλυτές. Αυτό αποτελεί ανατροπή, καθώς πριν από λίγο καιρό, κάτι τέτοιο θα φαινόταν εντελώς ανέφικτο. Η Société Générale εκφράζει με σαφήνεια την προτίμησή της προς τις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, πιστεύοντας ότι αυτές θα έχουν υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών, ο εκπαιδευτικός οργανισμός Inspired Education Group βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα για πιθανή συνεργασία. Η αναφορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν την ανεξάρτητη επιχείρηση Εκπαιδευτήρια Γείτονα Ανώνυμη Εταιρεία, που έχει διαφορετικούς μετόχους και στάδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Inspired Education Group έχει ήδη αποκτήσει συμμετοχή στη Σχολή Μωραΐτη και ότι εξετάζει και άλλες συνεργασίες με ελληνικά ιδιωτικά σχολεία.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αναγγέλλεται στην Κίνα, όπου για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης. Το Πεκίνο ενέκρινε προτάσεις για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 50 στα 55 έτη για τις γυναίκες και από 60 στα 63 έτη για τους άνδρες. Αυτή η αλλαγή έρχεται ως απάντηση στη δημογραφική κρίση που πλήττει τη χώρα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της πολιτικής του ενός παιδιού.

Τέλος, σε μια άλλη εξέλιξη, η Airbnb παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν προβλήματα, κυρίως όπου η τουριστική κίνηση είναι συγκεντρωμένη και η διαθεσιμότητα κατοικιών είναι περιορισμένη. Η επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της εταιρείας για τη Νότια Ευρώπη, Βαλεντίνα Ρέινο, ανέφερε ότι η εταιρεία επιθυμεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για την αναζήτηση στοχευμένων λύσεων.

Παράλληλα, στη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο Eurogroup με την υπερίσχυση ουσιαστικών απουσιών, καθώς πολλές χώρες επέδειξαν διαμαρτυρία λόγω της στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, απέναντι στη Ρωσία. Αυτό το μποϊκοτάζ περιελάμβανε τη συμμετοχή υπουργών και κεντρικών τραπεζιτών που επέλεξαν να μην παρευρεθούν στη συνάντηση.

Πηγή: kathimerini.gr