Δημοπρασία για τον έλεγχο της Elpedison και νέα προγράμματα στην ελληνική αγορά

Η HELLENiQ ENERGY και η Edison προχωρούν στις τελευταίες ρυθμίσεις για την έναρξη της δημοπρασίας που θα καθορίσει ποιος από τους δύο μετόχους θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει για τη ρύθμιση του «χωροταξικού» ζητήματος της αδειοδοτημένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του αγωγού σύνδεσής της με τον ΔΕΣΦΑ. Η HELLENiQ ENERGY σκοπεύει να υπογράψει σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου της μονάδας με την Elpedison και μια επιπλέον σύμβαση για τη διασφάλιση του δικαιώματος διέλευσης του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση της νέας μονάδας, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα πάρει η εταιρεία. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν οι όροι της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την πώληση/αγορά του 50% της εταιρείας, με τη διαδικασία να προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2017. Η παραγωγή φαρμάκου εκτιμάται ότι θα αγγίξει σχεδόν τα 2,2 δισ. ευρώ το 2023, από 1,9 δισ. ευρώ το 2022. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στις επενδύσεις ελλήνων και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, καλύπτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Ανάμεσα στις νέες πρωτοβουλίες στο τομέα των επιχειρήσεων, η Eurobank υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου. Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, επεσήμανε τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου ως στρατηγικών σημείων εισόδου στην Ε.Ε. για ινδικές επιχειρήσεις και επενδυτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της Κύπρου στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας.

Σήμερα, η Ελλάδα προχωρά σε μίνι έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,375%, που έχει εγκριθεί για άντληση έως 250 εκατ. ευρώ. Στις προηγούμενες επανεκδόσεις, η απόδοση υπήρξε αυξημένη, πράγμα που αποδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στην τρέχουσα αγορά.

Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέας εφαρμογής, myTEKA, που απλοποιεί τη διαδικασία για τους ασφαλισμένους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του ατομικού τους λογαριασμού μέσω κινητού ή tablet. Η εφαρμογή επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες εισφορών και κινήσεων του λογαριασμού.

Πηγή: kathimerini.gr