Αναζητώντας διαφάνεια στο πρόγραμμα επιδότησης για τα σκάφη στον θαλάσσιο τουρισμό

Άνω των 1.000 σκαφών, συμπεριλαμβανομένων κότερων, γιοτ και καταμαράν, έχουν αποκτηθεί μέσω ενός “πρωτοποριακού” προγράμματος του ΕΣΠΑ που προορίζεται για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού. Το πρόγραμμα, το οποίο επιδοτεί την αγορά σκαφών έως 400.000 ευρώ με ποσοστό 50%, ξεκίνησε κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε και έπειτα. Η κύρια προϋπόθεση ήταν η επαγγελματική χρήση των σκαφών, ωστόσο πολλές εταιρείες ίδρυση εικονικά, γεγονός που οδήγησε σε παραπλανητική χρήση των επιδοτήσεων. Ενισχυμένα επιδοτούμενα και αφορολόγητα σκάφη δημιούργησαν ανησυχίες, ενώ υπήρχε όρος να μην πωλούνται για πέντε χρόνια. Παρόλα αυτά, οι ρυθμίσεις τροποποιήθηκαν δίνοντας τη δυνατότητα πώλησης νωρίτερα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των επιδοτήσεων για το δημόσιο.

Αυξάνονται οι περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών μέσω ψεύτικων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι προέρχονται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το Gov.gr. Ορισμένοι πολίτες καλούνται να ανοίξουν έγγραφα που φέρονται να σχετίζονται με την υποτιθέμενη προώθηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας την ανάγκη αυξημένης προσοχής και επιφυλακτικότητας για τους αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πρωτοβουλίες φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις που στηρίζουν τους νέους γονείς, προτείνοντας παροχές έως 5.000 ευρώ για το πρώτο παιδί και άλλες 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς, επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η μείωση των μισθών των νέων γονιών κατά τη διάρκεια της παροχής, αλλά και γι’ ένα εξάμηνο πριν και μετά. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της οικογένειας και την υποστήριξη της δημογραφικής πολιτικής.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει δώσει το «πράσινο φως» στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο για τον διορισμό της Αννας Στρατινάκη ως νέας Συνηγόρου του Καταναλωτή, με την διαδικασία να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Η κ. Στρατινάκη αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρέχοντας έτσι την αναγκαία στήριξη και εποπτεία στους καταναλωτές.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει θετική επίδραση στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Αυτή η μείωση αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα χορήγησης δανείων και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, γεγονός που πιθανόν να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλότερες επιτόκια θα μπορούσαν να μειώσουν τα έσοδα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει τάση για ανάπτυξη το 2024 στο 0,9%.

Πηγή: kathimerini.gr