Αίτηση Αναίρεσης για την Αθώωση των Κατηγορουμένων στη Δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την οποία αθωώθηκαν τα δύο αδέλφια, ηλικίας 41 και 49 ετών. Οι συνήγοροι, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία τους ενημέρωσε ότι έχει ήδη παρέμβει αυτεπάγγελτα και έχει αναθέσει σε αντεισαγγελέα να εξετάσει την περίπτωση άσκησης αναίρεσης στην αθωωτική απόφαση.

Η αίτηση αναίρεσης βασίζεται στην υποστήριξη ότι η απόφαση του δικαστηρίου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες, όπως η απόλυτη ακυρότητα και η παραβίαση της δημοσιότητας της διαδικασίας. Οι συνήγοροι τονίζουν ότι το δικαστήριο έκρινε ως αναγνωσμένο ένα στοιχείο που είχε καταστραφεί, γεγονός που παραβίασε τις διαδικαστικές κανόνες.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η αθωωτική απόφαση πάσχει από έλλειψη ειδικής αιτιολογίας, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με το Σύνταγμα. Υπογράμμισαν ότι η απαιτούμενη αιτιολογία δεν περιορίζεται μόνο στην κρίση για την ενοχή ή την αθωότητα, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και την αναφορά στα αποδεικτικά μέσα που οδήγησαν στην απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ελήφθησαν υπόψη καταφαώς ψευδείς καταθέσεις, ενώ η σημαντική ένορκη κατάθεση ενός αστυνομικού υπαλλήλου, ο οποίος είχε ρυθμιστικό ρόλο στις έρευνες, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο αιτιολογικό της απόφασης.

Πηγή: kathimerini.gr